Fotografisanje enterijera

fotografisanje-hotela

Imate stan, lokal, poslovni prostor za izdavanje? Ili možda celu kuću za prodaju? Vlasnik ste agencije koja se bavi nekretninama? Ili ste možda menadžer hotela? Vama je onda sigurno potrebna usluga profesionalnog fotografisanja enterijera. I sami znate da je za posao izdavanja stanova, podaje nekretnina ili za reklamu hotelskog smeštaja presudna dobra fotografija. Ljudi jednostavno žele da znaju kakav prostor iznajmljuju, kupuju ili u kojem, turistički, odsedaju. Zamislite sebe u ulozi turiste, sigurno ni Vi ne biste rezervisali smeštaj u nekom hotelu, apratmanu, kućici, čije fotografije enterijera niste prvo detaljno proučili. Naveli smo samo neke oblasti poslovanja kojima je neophodna ova fotografska usluga – fotografisanje enterijera, a njih ima još mnogo više, no o tome ćemo malo kasnije.
Svima nam je odavno već dobro poznato, da marketing ima presudnu ulogu u mnogim poslovima, kao i to da većinu marketinga (zavisi koja je oblast u pitanju) čine dobre profesionalne fotografije. Šta je suština kvalitetnog i uspešnog fotografisanja enterijera? Pitanje je toliko jednostavno, ali njegov detaljan odgovor bi bio previše dugačak i zamoran, stoga ćemo ovde reći samo po koju reč o tome; pre svega, kao i za svaku drugu komercijalnu fotografiju nepohodno je imati odgovoarajuću profesionalnu fotografsku opremu i iskustvo; znati veoma dobro šta se od koje fotografije očekuje i u kakve komercijalne svrhe će se upotrebiti (web sajt, katalozi, oglasi, prospekti, flajeri i ostali propagandni materijal, bilbordi…). Dakle, fotografisanje enterijera traži veoma dobru osvetljenost; ukoliko enterijer koji se fotografiše sam po sebi nema tu mogućnost za dobrim prirodnim ili veštačkim osvetljenjem, mi Vam u sklopu ove usluge (fotografisanje enterijera) nudimo mogućnost da ponesemo naša osvetljenja. Bez dobrog svetla enterijer se nikako ne može fotografisati. U redu, za sada smo naveli dve neophodne stvari – dobra fotografska oprema i dobro prirodno ili veštačko osvetljenje, šta dalje? Dalje je sve prepušteno umeću i veštini majstora koji fotografiše; i potrebno je dugogodišnje iskustvo u fotografisanju enterijera kako bi fotografije izgledale poput onih koje ste sigurno imali prilike da vidite u popularnim stranim časopisima za uređenje kuće. U te veštine i talente spadaju osećaj za prostor, pronalaženje adekvatnog ugla, fokusiranje, izoštravanje i sl… spada sve što će učiniti da maleni i skučeni prostor u svtarnosti, ne izgleda toliko maleno na fotografiji; da prostor prenatrpan stvarima, na fotografiji deluje skladnije uređen; da se na fotografiji možda ne vide neki detalji koji se i ne uklapaju sa preovlađujućim bojama… jednostavno, da se enterijer predstavi još lepše nego što je u stvarnosti, što nam kvalitetna fotografija fotografisana veštom rukom fotografa sigurno može omogućiti.
I nemojte misliti da sve te fotografije enterijera koje ste negde videli jesu toliko lepe samo zato što je i sâm enterijer toliko lep; iako 80% fotografije zaista čini prizor koji se slika, imajte na umu uvek, da onih 20% jesu veštine i umeće fotografa, dobar ugao, kvalitetna oprema, adekvatno osvetljenje, i naravno korekcije u kompjuterskim programima predviđenim za to. Sve to, danas, čini jednu savršenu fotografiju enterijera, kakvoj se verovatno divite. Dakle, sa nama je moguće i Vaš enterijer predstaviti u što boljem svetlu. Naš tim fotografa, zaista ima jedno dugo isukustvo kada je reč o ovoj vrsti komercijalne fotografije.

Kome je sve potrebna ova usluga – fotografisanja enterijera? Na početku teksta naveli smo neke oblasti poslovanja u kojima se ova fotografska usluga često traži, ali one svakako nisu jedine. Dakle, u turizmu ova usluga je veoma tražena, jer svi oni koji poseduju bilo kakve smeštajne objekte (kućice, brvnare, apartmane, vile, studia, hotele, motele, i sl.) moraju na svojim reklamama imati i dobre fotografije enterijera koji planiraju da izdaju; takođe, kao što smo već rekli i oni koji se bave prodajom nekretnina moraju imati nekakve kataloge, ili bar fotografije na web stranici, jer niko neće zvati da pita za nešto što nije imao prilike ni na fotografiji da vidi, a svi znate koliko je važno potencijalnu mušteriju samo „upecati“ da se javi i pojavi; zatim, naravno sâmi dizajneri enterijera – njima ova usluga možda i najviše može biti presudna za posao i oni su ti kojima su potrebne potpuno beskprekorne fotografije enterijera koje će verno prikazati kvalitet njihovog rada; zatim, ne zaboravimo kafiće i restorane čije bi fotografije unutrašnjeg prostora takođe trebale da budu na reklami; zatim i sve ostale firme i kompanije koje vole da upotpune svoj portfolio, ili svoj sajt fotografijama poslovnog prostora u kojem rade i funckionišu… U suštini, nemoguće je i navesti sve one kojima je usluga fotografisanja enterijera potrebna, ukoliko smo preskočili da navedemo baš Vašu oblast poslovanja, sasvim sigurno ćemo nakon saradnje sa Vama to ispraviti i na našem sajtu dopuniti ovaj članak. Dakle, mnogo je onih kojima je ova fotografska usluga potrebna, i već odavno više niko ovaj posao ne prepušta amaterima; jer pored toliko kvalitetnih, vrhunskih fotografija enterijera koje se svakodnevno mogu pronaći u časopisima i svuda u reklamama, bila bi prava anti-reklama unajmiti nekog amatera za ovaj posao; čekamo Vaš poziv.