Fotografisanje hrane

fotografisanje hrane

Da li ste možda i Vi čuli da se sve više govori o tome kako bi trebalo kulinarstvo svrstati u umetnost? Kulinarske veštine oduvek su bile posebno cenjene… čak i u vreme mohnarije, kraljevi su imali specijalne kuvare koji su se veoma cenili; kroz vekove kulinarstvo se sve više razvijalo, tradicionalni recepti iz različitih zemalja su se razmenjavali, a da ne govorimo o stilistima hrane koji su zaduženi za to da hrana ne bude samo savršeno ukusna već i savršeno aranžirana; da nam na prvi pogled „pođe voda na usta“ kako bi u žargonu rekli. Svi ovi detalji, još više doprinose razvoju te ideje da i kulinarstvo bude jedna posebna umetnost. Kao i svaka vrsta umetnosti i ova u mnogim specijalnim prilikama zaslužuje da se posebno zabeleži profesionalnim fotografijama. Fotografisanje hrane je jedan od najinteresantinijih poslova za fotografa koji voli da pokaže svoje veštine. Baš zbog ovih detalja koje smo naveli, tih umetničkih karakteristika fotografisanje hrane zaslužuje posebnu pažnju i poseban pristup; jer fotografije hrane neće biti ni umetničke, ali ni obične komercijalne fotografije, već nešto između. U zavisnosti od toga koja se vrsta hrane fotografiše, i u koje svrhe zavisiće i izgled i koncepcija te fotografije; ali uvek bi trebao da se pronađe neki balans, da hrana na fotografiji izgleda privlačno, ukusno, ali i elegantno, estestki lepo… no sve zavisi da li je u pitanju fotografisanje hrane za svrhu promocije nekog otmenog restorana na primer, ili recimo fotografisanje tradicionalnih jela na nekakvoj manifestacji, ili pak, na kuvarskom takmičenju. Svako fotografisanje hrane biće drugačije, i zbog toga mi, fotografi, uživamo kada nas uposle za ovakav zadatak.
Jedna od ključnih stvari kada je fotografisanje hrane u pitanju je svakako brzina; to će Vam reći svi profesionalni fotografi hrane, ali i svi profesionalni kuvari – ako zaista želite da Vam hrana izgleda toliko slasno, kao da će zamirisati, na fotografiji, onda morate da je fotografišete onog trenutka kada je gotova, kada je tek prirpemljena… To je jedini način da hrana na fotografiji igleda slasno, sočno, sveže da prosto mami svakog ko baci pogled na nju. Neki profesionalni kuvari smatraju da je za dobru fotografiju hrane presudno prvih 45 sekundi od kada je jelo spremljeno; da, dobro ste pročitali, 45 sekundi, a ne 45 minuta… Doduše ovo pravilo možda ponajviše važi za topla jela poput špageti sa raznim sosovima i sl. S obzirom na razovrsnost hrane koja postoji isto tako postoje i različiti načini za fotografisanje, pa samim tim jedno univerzalno pravilo za fotografisanje bilo koje hrane ne može postojati. Ali, osim ako se ne fotografišu grickalice poput smokija, grisina, čipsa, čokoladica i sl. sigurno je da će brzina fotografisanja igrati značajnu ulogu.
Usluge fotografisanja hrane mogu biti potrebne raznim ljudima i za razne svrhe. Možda je ova usluga najpotrebnija profesionalnim kuvarima koji planiraju da izdaju svoju knjigu sa receptima; za takvu jednu vrstu usluge defintivno se moraju koristi mnoge veštine i poznavati mnogi trikovi poput ovog koji nam govori o važnosti hitrog reagovanja. Ukoliko Vam je fotografisanje hrane potrebno kako biste izreklamirali otmeni restoran, piceriju, nekakav fastfood, onda je potrebno uzeti u obzir i mnoge druge stvari, a ne samo brzinu fotografisanja. Kada se hrana fotografiše u reklamne svrhe mesta u kojem se služi onda je važno, barem krajičkom kamere uhvatiti i sâmo to mesto. Naravno da je ceo aranžman hrane na stolu, posuđe, salvete, sveće, boje stolnjaka i svega ostalg veoma važno, ali posao fotografa nije da aranžira već da fotografiše. Dakle, i ovde će biti važno da u dogovoru sa Vama imamo mogućnost da fotografišemo tek pripremljena jela, ali možda i da se dogovorimo oko samog anaržmana; jer koliko god da su stilisti hrane u Vašem restoranu kreativni i kvalitetni, ne zanju svi da ono što lepo izgleda uživo, na oko, ne mora tako izgledati i na fotografjii; dakle, boje hrane, boje tanjira… sve se to treba uklopiti tako da kamera fotoaparata uhvati najrealnije moguće, da istakne savršenstvo hrane. Fotografisanje hrane u nekakvom Fastfood-u može biti još interesantnije jer se tu može akcenat staviti na fotografisanje hrane koja se tek priprema, mesa koja se tek peče, svežih lepinja koje se seku, girosa koji se obrću itd. Možda Vam je potrebno fotografisanje popularne hrane u 21-om veku, odnsno grickalica. Da, i to spada u fotografisanje hrane i mi imamo iskustvo i u ovoj oblasti fotografisanja. Veliki bilbordi na kojima Vam čips izgleda toliko primamljivo da biste odmah ušli u radnju i kupili ga, ništa je drugo do očigledna moć dobre fotografije hrane. Kad smo već spomenuli čips, zadržimo se na njemu barem na kratko; kod fotografisanja hrane kao što je čips takođe se posebna pažnja treba usmeriti na samu teksturu čipsa… ukoliko je u pitanju onaj reckavi čips, fotografija treba da bude toliko oštra i realna, da prilikom jednog pogleda na nju možete u ustima osetiti tu teksturu rebrastog čipsa, i da čujete to krckanje…
Naveli smo samo nekoliko primera oko toga za šta je sve potrebno profesionalno fotografisanje hrane, i koja se sve hrana tom prilikom može fotografisati. Dok je primera nekoliko, slučajeva u stvarnosti je bezbroj i svi oni imaju istu poentu, a to je da hrana na fotografiji izgleda slasno i ukusno da joj se ne može odoleti. Za tako nešto potrebno je samo malo iskustva u profesionalnom fotografisanju i naravno kvalitetna oprema sa kojom će krupni i oštri makro kadrovi postići taj efekat. Ukoliko je Vama potrebno fotografisanje hrane bilo za sajt Vašeg restorana, ili za reklamni materijal za školu kuvanja… za šta god, samo nas okrenite. Imajte na umu da smo i mi gurmani, te će hrana našim fotografijama sigurno izgledati još slasnije nego uživo.