Fotografisanje nakita

profesionalno fotografisanje zlatnog nakita

Kojim god poslom da se bavite, već odavno Vam je jasno, da nije kvalitet proizvoda jedino što ga prodaje, već da je veoma važno to kako se taj proizvod plasira, odnosno reklama. Osvojiti tržite u nekom poslu, iz dana u dan, u ovom ludom i brzom vremenu, postaje prava veština, nalik kakvoj umetnosti. Takav je slučaj i sa svima onima koji posluju omiljenim ženskim rekvizitima – nakitom. Velike zlatare se takmiče među sobom da privuku i zadrže kupce; pokušavaju na sve načine da namame muškarce da svojim verenicama verinički prsten kupe baš u njihovoj radnji. Zbog čega neke zlatare imaju veću posećenost i bolju prodaju od drugih? Šta je to što najviše privuče kupce kod njih? Nije u pitanju samo izbor i kvalitet nakita, njega ima u svakoj dobro opremljenoj zlatari… dakle, reč jedino i samo o dobroj reklami. Svi znamo da dobra reklama u ovom 21-om veku, pogotovo ovako nekog konkretnog proizvoda ne može da prođe bez dobre fotografije. Zbog toga je usluga fotografisanja nakita jedna od veoma traženih.

Nakit se može fotografisati na više načina, ali takođe i za više različitih svrha; fotografije nakita se, tako, mogu nameniti za uređenje web sajta zlatare ili osobe koja prodaje nakit, ili za izradu kvalitetnog štampanog kataloga, i naravno za reklame po modnim časopisima. Takođe, od namene će varirati i način na koji se nakit fotografiše – na postolju, u lightbox-u, ili na živom modelu. Recimo, da su Vam potrebne fotografije nakita za reklamu u popularnom modnom časopisu? Verovatno ćete se pre svega odlučiti za fotografisanje nakita na živom modelu, jer nije li to primerenije za jedan takav časopis? Prelepa biserna ogrlica, će svkako izgledati lepše na nekoj jednako lepoj ženi, nego u praznini. Ipak, ukoliko Vaš budžet za reklamiranje ne dozoljava da pored profeisonalnog fotografa unajmite i modela koji će sa nakitom pozirati, nema veze – znajte da nije ništa neobično u takvim časopisima videti i fotografije čistog nakita fotografisanog u tzv. lightbox-u. Šta je lightbox? Ukoliko ste već dugo u poslu sa nakitom, onda svakako da morate znati šta je lightbox, ali za slučaj da ste novi, objasnićemo Vam da je reč o jednoj posebnoj svetlosnoj kutiji koja služi jedino za kvalitetno fotografisanje nakita. U toj kutiiji koja ima posebno osvetljenje nakit se najbolje fotografiše jer je u potpunosti osvetljen, nema senki koje smetaju, nema nikakave pozadine, do bele boje. Ukoliko je ruka fotografa iskusna, mirna i precizna, fotografija nakita fotografisanog u lightbox-u biće savršena; jer samo ovakvo fotografisanje nakita omogućava da se na fotografiji nakit vidi skoro bolje nego uživo, da budu jasno i precizno izdefinisane sve brazde, svaki dragi kamenčić, ivice, oblik i boja nakita. Fotografisanje nakita u lightbox-u nije jednostavan posao, jer kao i svako savremeno fotografisanje i ono zahteva obradu u specijalnim kompjuterskim programima za obradu fotografija, kako bi Vaš nakit zaista izgledao kao sav onaj nakit koji ste gledali po vodećim svetskim modnim časopisima. Dakle, sa profesionalnim fotografom i Vaš nakit biće zaista svetski.

Fotografije nakita za modni časopis ukoliko su sa modelom, zahtevaće poseban pristup, dizajn i obradu. Nakit se mora uklopiti i u celu koncepciju časopisa, modeli moraju biti obučeni u odgovarajuću garderobu, mora postojati priča; ali priča koja će najviše istaći upravo Vaš nakit. Fotografisanje u lightox-u biće unekoliko jednostavnije. Ako Vam je potrebno fotografisanje nakita za izradu profesionalnog kataloga Vaše zlatare, onda je priča nešto složenija; odnosno ovde možemo imati varijacije u zavisnosti od toga kako ste Vi zamislili da treba da izgleda Vaš katalog. Kao i u prethodnom slučaju i ovde se nakit može fotografisati na živim modelima, ili jednostavno u lightbox-u, ali takođe se može fotografisati i u izlogu Vaše radnje, kao i u unutrašnjosti ispod stakla gde je nakit izložen. Dakle, neretko ljudi žele da se u katalogu ili na sajtu nađe i fotografija samog izloga zlatare i naravno njen enterijer, da se nakit fotografiše onako kako je izložen na prodajnom mestu. U katalogu se mogu nalaziti takođe sve ove kombinacije fotografija nakita (na modelu, u lightbox-u i u izlogu); važno je samo napraviti dobru koncepciju. Fotografisanje izloženog nakita u radnji zahteva veliko iskustvo fotografa, kao i veoma dobro osvetljenje; ali i veštinu da se izbegnu neprijatni odsjaji i senke koje narušavaju oštrinu fotografije i verno prikazivanje nakita. Naravno neke manje sitnice se daju srediti i ispeglati u kasnijoj digitalnoj obradi fotografije, ali njih ne sme biti mnogo. Dakle, ukoliko Vam je neophodna izrada fotografija nakita za jedan pravi profesionalni katalog, možemo se oko svega dogovoriti i doći do zajedničkih rešenja oko toga da li fotografisati nakit na različite načine (i na modelu, i u izlogu, i u lightbox-u)… pa sve te fotografije prirodno ukomponovati da katalog dobije jednu pravu celinu; da se nakit predstavi u najboljem svetlu J, odnosno precizno, jasno, oštro i lepo.

Naš tim fotografa ima iskustva i kada je reč o ovom „pipavom“ poslu fotografisanja sitnih predmeta kao što nakit može biti. Fotografije nakita koje smo mi radili, imali ste prilke da vidite kako u modnim i drugim časopisima, tako i u reklamama na internetu, katalozima i web stranicama. Ukoliko Vam se sviđa način na koji smo fotografisali i predstavili nakit, okrenite nas telefonom i kažite šta je Vama konkretno potrebno kada je reč o usluzi fotografisanja nakita. Kao što se imali priliku da i sami iz ovog teksta zaključite, mi nudimo usluge fotografisanja i u lightbox-u, i na živim modelima (ali modele nemamo mi), u izlogu; naravno, u sklopu ove usluge uračunata je i profesionalna digitalna obrada tih fotografija. Dakle, mi ne radimo dizajn i pripremu Vašeg kataloga, ali mi radimo fotografije nakita koje ćete iskoristi i koje će biti suština kvaliteta tog kataloga. Vremena se menjaju, i dobar glas koji se prenosi od čoveka do čoveka, odavno više nije dovoljan kako bi mušterije doveo pravo u Vašu zlataru; ali zato postoje druga rešenja – prezentovanje Vaših proizvoda na najbolji mogući način; a, to ćete postići unajmljivanjem profesionalnog fotografa koji će se posvetiti fotografisanju nakita. I sami smo ljubitelji takvih dragocenosti, te je ovo jedna od omiljenih fotografskih usluga koje radimo; pozovite nas da fotografišemo Vaš nakit na jedinstven način.